Bosbessen-Havermoutcrumble

Bosbessen-Havermoutcrumble

Ik was druk bezig met het sorteren van oude foto’s, toen ik ineens weer een foto onder ogen kreeg van Tess als driejarige. Die tijd lijkt zo lang geleden, en toch ook weer niet. Onder het eczeem, altijd jeuk en open huid van het krabben.. Ze droeg toen speciale anti-jeuk krab pakken, waar we niet heel veel foto’s van hebben bewaard. Des te indrukwekkender om te zien hoe het er toen ook alweer uitzag. En ondanks de jeuk toch altijd kunnen genieten van kleine dingen, zoals een schaaltje met bessen.
Rode bessen, bosbessen, allemaal favoriete onderdelen voor een lekker toetje of tussendoortje.
Tijdens een kookcursus begin dit jaar leerde ik een heerlijk recept met bosbessen. Met dank aan Health Cooking!
Het recept is eigenlijk een variatie op de havermoutkoekjes. Succes gegarandeerd en erg makkelijk als toetje of tussendoortje.

Benodigdheden:

Voor de vulling

300 gram bosbessen (uit de diepvries)

2 eetl rietsuiker

eventueel wat water

1 eetl citroensap

kleine theelepel kaneel

Voor de crumble

120 gram volkorenmeel

80 gram havermout

125 gram rietsuiker of palmsuiker

30 gram gemalen lijnzaad

flinke snuf natriumbicarbonaat of bakpoeder

115 gram gesmolten plantaardige margarine

snufje zout

Bereiding:

Verwarm de oven op 180 ° Celcius (hete lucht oven). Vet een vorm in voor de crumble of bedek de bodem met bakpapier.

Doe de bessen met de suiker, limoensap, kaneel en een beetje water in een pan een laat wat inkoken op laag vuur.

Maal het lijnzaad met de koffiebonenmaler fijn. Het gemalen lijnzaad werkt net als ei, dus het bindt. Eventueel kun je als ei-vervanger ook het product “No-egg”gebruiken.

Doe in een kom het meel, gemalen lijnzaad, havermout, suiker, het bi-carbonaat, een snufje zout en de gesmolten boter.
De helft van dit mengsel druk je op de bodem van de vorm.

Hier boven op komt de bessenvulling. Als laatste verspreid je de andere helft van het deeg luchtigjes over de vulling als een soort kruimeldeeg.

Plaats de crumble in de oven zo’n 35 minuten. Eventueel serveren met een bolletje sorbetijs.

Bosbessen-Havermoutcrumble (voor 6-8 personen)

Benodigdheden:

Voor de vulling

300 gram bosbessen (uit de diepvries)

2 eetl rietsuiker

eventueel wat water

1 eetl citroensap

kleine theelepel kaneel

Voor de crumble

120 gram volkorenmeel

80 gram havermout

125 gram rietsuiker of palmsuiker

30 gram gemalen lijnzaad

flinke snuf natriumbicarbonaat

115 gram gesmolten boter

snufje zout

Bereiding:

Verwarm de oven op 180 ° Celcius (hete lucht oven). Vet een vorm in voor de crumble of bedek de bodem met bakpapier.

Doe de bessen met de suiker, limoensap, kaneel en een beetje water in een pan een laat wat inkoken op laag vuur.

Maal het lijnzaad met de koffiebonenmaler fijn. Het gemalen lijnzaad werkt net als ei, dus het bindt.

Doe in een kom het meel, gemalen lijnzaad, havermout, suiker, het bi-carbonaat, een snufje zout en de gesmolten boter.
De helft van dit mengsel druk je op de bodem van de vorm.

Hier boven op komt de bessenvulling. Als laatste verspreid je de andere helft van het deeg luchtigjes over de vulling als een soort kruimeldeeg.

Plaats de crumble in de oven zo’n 35 minuten.

Bosbessen-Havermoutcrumble

Voetbal en shoarma

De zomer is al volop in gang en onze agenda is ook in de laatste schoolweken goed gevuld met feestjes, afsluitende toernooien, schoolfeesten en barbecues van voetbal- of hockeyteams.
En niet te vergeten natuurlijk het WK voetbal waar we nog een kleine week van kunnen genieten, nu nog in volle afwachting van de wedstrijd tegen Argentinië komende woensdag.
Tess is als voetballer ook zeer geïnteresseerd in het schema, de wedstrijden en de doelpunten en niet te vergeten in de kapsels, tattoos en voetbaloutfits van de heren; het blijft wel een voetbalster met een vrouwelijke visie.

Tijdens de WK wedstrijden wordt er bij ons regelmatig gesmuld van een broodje shoarma met knoflooksaus. Nadat we de vorige keer een heftige allergische reactie bij Tess constateerden na het eten van verpakt shoarmavlees uit de supermarkt (navraag bij de fabrikant leverde onder meer op dat er wel melkbestanddelen aanwezig waren in tegenstelling tot de vermelding op het etiket en de verpakking) durfden we het niet nog eens aan om kant en klaar shoarmavlees aan te schaffen.
Het werd tijd voor het bedenken en samenstellen van een allergeen vrije variant.
Inmiddels hebben we onze eigen variant bedacht en heeft Bernd zelf een verantwoorde en lekkere knoflooksaus  klaargemaakt, tot grote vreugde van Tess. Zo kan ze in ieder geval samen met de mannen op de bank eten en smult ze van haar eigen broodje shoarma met knoflooksaus!

Ingrediënten voor twee personen

Voor het broodje kun je de voorverpakte pitah broodjes gebruiken of een stukje stokbrood (zonder melk of ei)

200 gram kipfilet
50 gram ontbijtspek (kan evt ook weggelaten worden)
paprika poeder
komijn gemalen
peper en zout
1 kleine ui
1 teen knoflook
citroensap
Oatley (haver cuisine), ongeveer 150 ml

De kipfilet in kleine stukjes snijden en bakken in de pan met olijfolie, ontbijtspek en halve ui in kleine stukjes en met de helft van de teen knoflook. Na enige tijd een theelepel paprikapoeder en gemalen komijn toevoegen, samen met wat peper en zout op smaak brengen. Op een zacht vuur nog even goed gaar laten worden en daarna van het vuur halen. Vlees afdekken met wat aluminium folie.
In een kommetje de Oatley gieten en daarbij de andere helft van de knoflook toevoegen, samen met wat peper en zout en beetje citroensap. Ook nog eetlepel ketchup toevoegen en halve ui gefruit in olijfolie. Goed roeren en daarna de saus een tijdje laten afkoelen in de ijskast.

Het vlees verdelen over de pitah broodjes, serveren met wat ijsbergsla of komkommer en als laatste de knoflooksaus verdelen over de broodjes. Mocht je nog meer “oranje”op je bord willen dan kun je er nog wat geschrapte worteltjes bij geven.
Genieten maar!

Bosbessen-Havermoutcrumble

Luchtige fruittiramisu zonder melk

Luchtige fruittiramisu zonder melk

Met deze ouderwetse kaneelkoekjes van Verkade en soja room om te kloppen maak je een heerlijke Tiramisu zonder melk. Mocht je allergisch zijn voor soja dan kun je de soja room eventueel vervangen door rijstemelk room van Rice dream. Deze room kun je niet echt “kloppen”, maar wel over de koekjes schenken.

Plaats een paar langetjes in een ondiepe schaal. Klop de soja room stijf en voeg suiker toe naar smaak en een beetje citroensap. Eventueel roer je een eetlepel aardbeien of frambozenjam door de room voor de kleur..Giet de soja slagroom over de koekjes in de schaal zodat ze helemaal bedekt worden. Versier met stukjes aardbei en framboos en bestrooi het rode fruit met een beetje poedersuiker en je overheerlijke toetje is klaar. Genieten maar van dit heerlijke lichte dessert…

Ingredienten

N

Ingredienten

N

Ingredienten

N

Ingredienten

N

Ingredienten

N

Ingredienten

Bosbessen-Havermoutcrumble

Kalfschnitzel met knoflook en thijm

Schnitzel zonder melk, ei, noten of soja

De wintersporters kunnen in de Alpen weer genieten van stevige schnitzels. Het korstje om de schnitzel bevat vaak melk en ei. Als alternatief dit recept een schnitzel zonder ei, melk of paneermeel. En net zo lekker. De bergen en de blauwe luchten denken we er gewoon bij :-).

Neem een mooi stukje kalfsvlees van de biologische slager in de vorm van een schnitzel en leg dit op een diep bord of in een schaaltje. Giet er wat olijfolie overheen, genoeg om als marinade te dienen en voeg vervolgens zout, peper, een kleingesneden teen knoflook en een eetlepel ketchup toe. Als laatste strooi je er een paar takjes verse tijm over. Goed roeren en de marinade minimaal een half uur laten intrekken.

De pan heet laten worden en de schnitzel vervolgens kort aan beide kanten dichtschroeien. De marinade kan als basis dienen voor de jus. Eventueel nog een half bouillonblokje toevoegen en een beetje water om wat meer jus te maken. De schnitzel niet te lang bakken, anders wordt het vlees droog. Na een paar minuten bakken aan beide kanten het vlees op het diepe bord leggen en serveren met de saus. Even laten rusten voordat het vlees gesneden wordt.

Guten appetit!

Bosbessen-Havermoutcrumble

Kruidkoek

Voor het nieuwe jaar een nieuw recept, snel klaar, heel smakelijk en zonder boter, ei of melk dus ook nog verantwoord.

Kruidkoek “Tess cake”

250 gram zelfrijzend bakmeel

250 gram bruine suiker

250 cc Rice dream

1 eetlepel koekkruiden

snufje zout

Meng het bakmeel met de suiker, het zout en de koekkruiden. Voeg langzaam de Rice dream toe en blijf goed roeren. Het beslag doe je in een cake vorm en plaats je in een voorverwarmde oven op 175 graden. De cake moet 75 minuten bakken, daarna even laten afkoelen en smullen maar.