Luchtige fruittiramisu zonder melk  ■■■

Luchtige fruittiramisu zonder melk

Luchtige fruittiramisu zonder melk

Met deze ouderwetse kaneelkoekjes van Verkade en soja room om te kloppen maak je een heerlijke Tiramisu zonder melk. Mocht je allergisch zijn voor soja dan kun je de soja room eventueel vervangen door rijstemelk room van Rice dream. Deze room kun je niet echt “kloppen”, maar wel over de koekjes schenken.

Plaats een paar langetjes in een ondiepe schaal. Klop de soja room stijf en voeg suiker toe naar smaak en een beetje citroensap. Eventueel roer je een eetlepel aardbeien of frambozenjam door de room voor de kleur..Giet de soja slagroom over de koekjes in de schaal zodat ze helemaal bedekt worden. Versier met stukjes aardbei en framboos en bestrooi het rode fruit met een beetje poedersuiker en je overheerlijke toetje is klaar. Genieten maar van dit heerlijke lichte dessert…

Ingredienten

N

Ingredienten

N

Ingredienten

N

Ingredienten

N

Ingredienten

N

Ingredienten

Luchtige fruittiramisu zonder melk  ■■■

Kalfschnitzel met knoflook en thijm

Schnitzel zonder melk, ei, noten of soja

De wintersporters kunnen in de Alpen weer genieten van stevige schnitzels. Het korstje om de schnitzel bevat vaak melk en ei. Als alternatief dit recept een schnitzel zonder ei, melk of paneermeel. En net zo lekker. De bergen en de blauwe luchten denken we er gewoon bij :-).

Neem een mooi stukje kalfsvlees van de biologische slager in de vorm van een schnitzel en leg dit op een diep bord of in een schaaltje. Giet er wat olijfolie overheen, genoeg om als marinade te dienen en voeg vervolgens zout, peper, een kleingesneden teen knoflook en een eetlepel ketchup toe. Als laatste strooi je er een paar takjes verse tijm over. Goed roeren en de marinade minimaal een half uur laten intrekken.

De pan heet laten worden en de schnitzel vervolgens kort aan beide kanten dichtschroeien. De marinade kan als basis dienen voor de jus. Eventueel nog een half bouillonblokje toevoegen en een beetje water om wat meer jus te maken. De schnitzel niet te lang bakken, anders wordt het vlees droog. Na een paar minuten bakken aan beide kanten het vlees op het diepe bord leggen en serveren met de saus. Even laten rusten voordat het vlees gesneden wordt.

Guten appetit!

Luchtige fruittiramisu zonder melk  ■■■

Kruidkoek

Voor het nieuwe jaar een nieuw recept, snel klaar, heel smakelijk en zonder boter, ei of melk dus ook nog verantwoord.

Kruidkoek “Tess cake”

250 gram zelfrijzend bakmeel

250 gram bruine suiker

250 cc Rice dream

1 eetlepel koekkruiden

snufje zout

Meng het bakmeel met de suiker, het zout en de koekkruiden. Voeg langzaam de Rice dream toe en blijf goed roeren. Het beslag doe je in een cake vorm en plaats je in een voorverwarmde oven op 175 graden. De cake moet 75 minuten bakken, daarna even laten afkoelen en smullen maar.

Luchtige fruittiramisu zonder melk  ■■■

Slavinken

Onlangs las ik het boek van Teun van de Keuken, “Puur en Eerlijk”, waarin hij in een column beschrijft dat je moet nadenken over welk vlees je eet en hoeveel. Er wordt aangeraden om naar slagers met verstand van zaken te gaan en om eerder voor minder vlees van betere kwaliteit te kopen dan veel goedkoop vlees. Ik kan mijzelf hier helemaal in vinden en ik ben het helemaal eens met zijn visie.

Voor Tess is vlees een belangrijk onderdeel van haar voeding; vlees en vleeswaren vormen voor haar een noodzakelijke bron van calcium, vanwege overige beperkingen. We proberen dan ook zoveel mogelijk variatie aan te brengen in het dagelijkse aanbod van vleesproducten.
Maar bij het kopen van vleesproducten blijft het lastig om vlees te vinden waar niets of nauwelijks iets aan is toegevoegd. De meeste (verpakte) producten bevatten bijvoorbeeld ook melkbestanddelen of ei, zoals hamburgers, worsten, saucijzen, etc. En om het zeker voor het onzekere te nemen kopen wij dus eerder verpakt vlees bij de supermarkt dan bij de slager op de hoek. Dan kunnen we in ieder geval afgaan op het etiket van het product om er zo zeker van te zijn dat we geen verkeerde etenswaren aanschaffen waar onze zij op reageert of kan reageren.

Met de komst van de allergenwetgeving had ik even goede hoop: nu zou ook in theorie de slager ons precies moeten kunnen vertellen wat er in welk product zit of wat is toegevoegd (denk aan melkbestanddelen of ei) en hoe bijvoorbeeld de hamburgers of slavinken zijn bereid. Meer mogelijkheden bij de slager op termijn….

Helaas blijkt dit toch ingewikkelder dan verwacht. Ik was niet uitgegaan van een directe aanpassing in de winkel of een scherm met productinformatie maar toch was ik een paar weken geleden wel een beetje teleurgesteld toen bleek dat er niemand in de winkel mij echt goed kon vertellen welke ingrediënten er in de slavinken waren gebruikt. Toch maar weer terug naar huis met de voorverpakte producten van de supermarkt. Gelukkig vonden we online een redelijk eenvoudig recept voor het “zelf” bereiden van slavinken. Dit recept deel ik graag met jullie. En als het wikkelen van het ontbijtspek lastiger blijkt dan verwacht kun je ook nog op you tube filmpjes bekijken met een instructie. Voor kinderen is het maken van slavinken erg leuk om samen met een te doen. Veel succes en eet smakelijk!

Ingrediënten

500 gram rundergehakt, eventueel half om half gehakt

100 gram dun gesneden ontbijtspek

4 witte boterhammen (zonder melk en ei bereid), korsten verwijderd

50 ml Oatley

verse peterselie

peper en zout

1/2 theelepel mosterd en 1/2 theelepel ketchup

De witte boterhammen in stukjes snijden en besprenkelen met de Oatley. Meng het gehakt met de kruiden, de ketchup en mosterd en breng het op smaak met peper en zout. Voeg daarna de kleine stukjes brood toe en kneed het gehakt met het broodmengsel zodat alles een geheel wordt. Van deze grote gehaktbal kun je vijf of zes kleinere slavinken maken, in de vorm van een rol. Eventueel draai je er een balletje van en plet je hem daarna wat, zodat het de vorm aanneemt van een slavink. Vervolgens plaats je de gehaktrol op drie plakjes ontbijtspek, twee naast elkaar en de ander over dwars. Vouw dan als een pakketje het spek om de gehaktrol, om en om, zie onderstaande foto’s, zodat het gehakt goed wordt verstopt onder de laag ontbijtspek. Eventueel kun je het pakketje vastmaken door er een kleine satéprikker doorheen te prikken.

Verhit een braadpan met olijfolie of boter, niet al te heet en bak de slavinken ongeveer in tien minuten mooi bruin.

IMG_5253

IMG_5255

Luchtige fruittiramisu zonder melk  ■■■

Lente toetje

Op de eerste mooie lentedag van het jaar hebben we heerlijk gesmuld van dit recept, gebaseerd op een dessert dat wij een jaar geleden hebben gegeten in een restaurant. Met name de zoete popcorn was Tess bijgebleven dus we hebben eerst zelf popcorn gemaakt met mais en olie in de wok. Daarna hebben we zelf caramel gemaakt en over de popcorn gegoten. Zelf caramel maken is heel leuk werk maar je moet er goed bijblijven als de suiker in de pan smelt, zodat de eenmaal gesmolten suiker niet kan aanbranden. Doe 100 gram suiker en 3 eetlepels water in een pannetje, zorg dat water en suiker goed verspreid zijn. Daarna op een laag vuurtje wachten totdat de suiker gaat smelten, goed roeren en na ongeveer vijf minuten wordt de massa lichtbruin en verschijnen er bubbeltjes. Blijf goed roeren totdat de caramel iets donkerder wordt en haal dan snel de pan van het vuur. Als het goed is heeft de caramel nu een mooie lichtbruine kleur en kun je het mengsel over de popcorn verdelen.

De rest van het toetje is een stuk minder bewerkelijk; bosvruchtensorbetijs (zonder melk, soja, ei of noten en te verkrijgen bij oa Albert Heijn) verdelen over de bordjes, schijfjes aardbei draperen om de ijsbolletjes en serveren met de caramelpopcorn. Gegarandeerde zonnestraaltjes in huis met dit feestelijke lentetoetje….