Luchtige fruittiramisu zonder melk  ■■■

Luchtige fruittiramisu zonder melk

Luchtige fruittiramisu zonder melk

Met deze ouderwetse kaneelkoekjes van Verkade en soja room om te kloppen maak je een heerlijke Tiramisu zonder melk. Mocht je allergisch zijn voor soja dan kun je de soja room eventueel vervangen door rijstemelk room van Rice dream. Deze room kun je niet echt “kloppen”, maar wel over de koekjes schenken.

Plaats een paar langetjes in een ondiepe schaal. Klop de soja room stijf en voeg suiker toe naar smaak en een beetje citroensap. Eventueel roer je een eetlepel aardbeien of frambozenjam door de room voor de kleur..Giet de soja slagroom over de koekjes in de schaal zodat ze helemaal bedekt worden. Versier met stukjes aardbei en framboos en bestrooi het rode fruit met een beetje poedersuiker en je overheerlijke toetje is klaar. Genieten maar van dit heerlijke lichte dessert…

Ingredienten

N

Ingredienten

N

Ingredienten

N

Ingredienten

N

Ingredienten

N

Ingredienten

Luchtige fruittiramisu zonder melk  ■■■

Kalfschnitzel met knoflook en thijm

Schnitzel zonder melk, ei, noten of soja

De wintersporters kunnen in de Alpen weer genieten van stevige schnitzels. Het korstje om de schnitzel bevat vaak melk en ei. Als alternatief dit recept een schnitzel zonder ei, melk of paneermeel. En net zo lekker. De bergen en de blauwe luchten denken we er gewoon bij :-).

Neem een mooi stukje kalfsvlees van de biologische slager in de vorm van een schnitzel en leg dit op een diep bord of in een schaaltje. Giet er wat olijfolie overheen, genoeg om als marinade te dienen en voeg vervolgens zout, peper, een kleingesneden teen knoflook en een eetlepel ketchup toe. Als laatste strooi je er een paar takjes verse tijm over. Goed roeren en de marinade minimaal een half uur laten intrekken.

De pan heet laten worden en de schnitzel vervolgens kort aan beide kanten dichtschroeien. De marinade kan als basis dienen voor de jus. Eventueel nog een half bouillonblokje toevoegen en een beetje water om wat meer jus te maken. De schnitzel niet te lang bakken, anders wordt het vlees droog. Na een paar minuten bakken aan beide kanten het vlees op het diepe bord leggen en serveren met de saus. Even laten rusten voordat het vlees gesneden wordt.

Guten appetit!

Luchtige fruittiramisu zonder melk  ■■■

Aspergeschotel

Voor een heerlijke aspergeschotel voor twee personen heb je de volgende ingrediënten nodig:

Ongeveer 8-10 asperges, afhankelijk van de grootte van de asperges
1 pakje Oatley van 150 ml, eventueel Soja Cuisine indien geen soja allergie
100 gram achterham
peper / zout en eventueel nootmuskaat
paar plakjes kaas Wilmersburger, zie hierna voor beschrijving van product.

De asperges schillen en koken, echter niet te lang. Maximaal 5-8 minuten koken, want daarna gaan ze ook nog in de oven. Ondertussen de ham in reepjes snijden en een ovenschaal invetten. De gekookte en uitgelekte asperges in de ovenschaal leggen, beetje nootmuskaat en peper en zout aan de asperges toevoegen naar smaak.
Vervolgens de reepjes ham en de Oatley over de asperges strooien en tot slot kleine stukjes kaas bovenop plaatsen. De ovenschaal in een voorverwarmde oven op 175 graden ongeveer 20 minuten in de oven zetten en direct serveren. Eventueel kunnen er gebakken of gekookte aardappels erbij worden gegeten. Smullen maar………………

Lang hebben we gezocht naar een “kaas”vervanger voor Tess en na een lange zoektocht toch met behulp van een tip van de redactie van het tijdschrift “Allergie en Voeding” zowaar “kaas”gevonden geschikt voor mensen met een melkeiwit- soja- en ei allergie. Het merk Wilmersburger, van Duitse origine.
Ik heb kaas tussen aanhalingstekens geplaatst, maar toch komt het product een heel eind in de richting van echte kaas. Fantastisch, was mijn eerste reactie, dat dit bestaat! En het smaakt ook goed, zeker als je het smelt. De kaas kun je online bestellen, maar sommige biologische supermarkten verkopen het ook, zoals Marqt. Geheel plantaardig. De basis wordt gevormd door kokos. Bijzonder maar waar. In ieder geval voor Tess echt een (smakelijke) uitkomst.

Luchtige fruittiramisu zonder melk  ■■■

Recept voor pepernoten

Decembermaand feestmaand. De Sint is net weer ons land uit en we maken ons op voor Kerst.
Een bijzondere Sinterklaasviering; Tess gelooft nog steeds heilig, maar volgend jaar zal dit wellicht anders zijn.
Tess was heel erg blij toen ze een pakje snoepjes in haar schoen vond, terwijl haar broers van een chocoladeletter mochten smullen. Haar reactie was: “Fijn he mama, dat Sinterklaas ook weet dat ik allergisch ben en dat ik geen chocolade mag, Sinterklaas weet ook echt alles……”.

De situatie werd wel iets ingewikkelder toen er op school na het zetten van de schoen wel een chocolade figuur werd aangetroffen, want waarom heeft Sint het thuis goed gedaan en nu niet? Gelukkig is het geloof nog zo sterk dat er snel een draai aan kon worden gegeven, maar echt begrijpen deed ze het niet.
Het leek Tess verstandig om op 5 december tijdens het bezoek van Sint aan school wel een eigen zakje pepernoten mee te nemen; “Sinterklaas heeft het dan zo druk dat hij misschien weer vergeet dat ik allergisch ben”, aldus Tess.
Zo gezegd zo gedaan; aan de slag met een recept voor pepernoten zonder allergenen, in haar geval zonder ei, melk, noten en soja. Eventueel kun je van hetzelfde deeg ook kerstkoekjes maken met vormpjes zoals een ster of een boompje. De koekjes moeten wel wat langer in de oven, ongeveer 20-25 minuten.

Ingrediënten:

200 gram bloem (eventueel glutenvrij bij glutenvrij dieet)
80 gram bruine basterdsuiker
klein beetje zout
1 eetlepel speculaas- of koekkruiden
100 gram plantenmargarine AH
olie om bakblik in te vetten of bakpapier

Meng de bloem met suiker en snufje zout en de speculaaskruiden in een grote kom, eventueel de bloem door de zeef halen. Voeg de margarine koud, in kleine stukjes toe en kneed de massa snel tot een samenhangend geheel. Laat het deeg een klein half uurtje in de ijskast opstijven.
Verwarm de oven voor op 160 graden bij heteluchtoven en bestrijk de bakplaat met wat olie of leg het bakpapier op de bakplaat. Haal het gekoelde deeg uit de ijskast en verdeel het in drie gelijke stukken en maak van de stukken kleine balletjes, ongeveer zo groot als een knikker. Leg de toekomstige pepernoten op de bakplaat.  Bak de pepernoten in de oven in 10-15 minuten gaar. Laat vervolgens nog even afkoelen in de oven.

Tip: als het geheel wat plakkerig aanvoelt bij het kneden voeg dan nog wat extra bloem toe, in kleine hoeveelheden. Zelf heb ik ook nog een theelepel rijstemelk toegevoegd om het deeg wat losser te maken.